Akademik Gelişim Programı (AGEP) kapsamında yeni öğretim elemanlarının üniversiteye uyumlarını kolaylaştırmak ve kariyer gelişimlerine destek olmak amacıyla, Mentorluk (Rehberlik) uygulaması başlatılacaktır. Mentorluk uygulaması ile; yeni öğretim elemanlarının, ODTÜ kültürünü öğrenmelerine, üniversite olanakları hakkında bilgi edinmelerine, mesleki ağlar oluşturmalarına, kendilerini üniversite ortamına ait hissetmelerine katkıda bulunmak hedeflenmektedir. Bu kapsamda, programdan yararlanmak isteyen yeni öğretim elemanları fikir danışabilecekleri deneyimli bir ODTÜ öğretim üyesi (rehber öğretim üyesi/mentor) ile eşleştirilecektir. AGEP'e katılan öğretim elemanlarından istekli olanlar, mentorluk uygulamasından yararlanabileceklerdir.

1. Mentor ve Yeni Öğretim Elemanının Eşleştirilmesi

a. AGEP programına katılan ve mentorluktan yararlanmak isteyen öğretim elemanlarının talepleri dikkate alınarak mentor (sadece Profesör unvanındaki öğretim üyeleri) ve yeni öğretim üyesi PDB Eğitim Koordinatörlüğü koordinasyonunda eşleştirilir. Görev alacak mentorlara, mentorluk uygulamasının işleyişine ilişkin bilgi aktarmak amacıyla bir seminer verilir.

b. Mentor ve öğretim üyesi yapılan eşleştirme hakkında yazılı olarak bilgilendirilir. Kendilerine mentorluk uygulamasında kapsanacak konu başlıkları (araştırma konuları, araştırma destek olanakları, yayın yapma, meslekte yükselme ve atanma, ders geliştirme, öğretim yöntemleri, öğrencilerle iletişim, sınav hazırlama ve değerlendirme, sınıf yönetimi, öğretimde teknoloji kullanımı, sanayi-üniversite işbirliği, sivil toplum örgütleri ile işbirliği, topluma yönelik eğitim ve araştırma hizmetleri, iş yükü ile başa çıkma ve zaman yönetimi vb.) iletilir.

2. Mentorluk Uygulaması

a. AGEP-10 katılımcıları için mentorluk uygulamasının tarih aralığı 10 Nisan 2023 - 30 Haziran 2023 olarak belirlenmiştir. Uygulama kapsamında yaklaşık birer saatlik en az 6 görüşme yapılması beklenir.

b. Eşleştirilen yeni öğretim elemanı ile mentor, hangi koşullarda (zaman, süre, yer ve konu gibi) görüşeceklerini birlikte belirler.

c. Mentor ve yeni öğretim elemanından, gizlilik ilkesine sadık kalarak, süreç içindeki paylaşımlarını başkalarına aktarmamaları beklenir.

3. Değerlendirme

a. Programın güçlü ve gelecekte geliştirilmesi gereken yönlerinin belirlenmesi amacıyla, görüşmelerin tamamlanmasını takiben, mentor ve yeni öğretim elemanı "Mentorluk Uygulaması Değerlendirme Formu"nu ayrı ayrı doldurur ve PDB Eğitim  Koordinatörlüğüne iletir. 

b. Program değerlendirme raporu, programa katılan öğretim elemanlarına, mentorlara ve ilgili yöneticilere iletilir.


Son Güncelleme:
23/03/2023 - 15:17